Plat

Een cartoonist mag natuurlijk helemaal niet klagen over de verkiezing van Trump. Gouden tijden breken aan. Het ‘transitieteam’ rolt nu al knokkend over straat. Trumps schoonzoon, die elke week naar Alabama vliegt om te overleggen met zijn vader die daar in de bak zit wegens miljardenfraude, wordt de spin in het web. Het ‘transitieteam’ bestaat voornamelijk uit Trumps kinderen, die tegelijkertijd zijn bedrijven gaan leiden. Directe lijntjes, noemen we dat. Dat worden LPF-toestanden, maar dan in Washington. Wat zullen we lachen, zij het net met ons hoofd boven water, want het klimaataccoord is volgens dit stelletje krankzinnigen een groot complot. Van China. Dit verzin ik niet, dat zegt  Trumps nieuwe stafchef, een gekende complotdenker. Ondanks deze vruchtbare grond voor mijn werk, en dat voor vier jaar, kreeg ik een brok in mijn keel en vochtige ogen, toen ik Obama en Merkel afscheid van elkaar zag nemen. Het was tevens het afscheid van rustige, weloverwogen beschaafde politici met een langetermijn visie, die vanaf nu plaats gaan maken voor racistische kortetermijn-schreeuwers van de partij Eigen Belang Eerst. Ook bij ons, in Europa en in Nederland. Minder, minder, graag van dit schorriemorrie.bibu02_181116john