Doorzon

Begin november beginnen mijn klanten te vragen om eindejaarstekeningen. Hierboven de pagina van Theo&Moes die ik voor Metaaljournaal heb gemaakt. Theo is een van de twee Biereco’s. Op een of andere manier treden ze in mijn strips buiten de Familie Doorzon om, vaak los van elkaar op. Theo is in Theo&Moes de leermeester van Moustafa, die aan het begin staat van een loopbaan in de metaal. En zoals te verwachten valt, eerder Theo bij moet spijkeren.

Waar de Biereco’s al sinds jaar en dag wel samenwerken, is op de kerstkaart die ik elk jaar maak voor aannemersbedrijf Van Steenwijk uit Amsterdam. Dat is een van de oudste aannemers van Amsterdam, letterlijk meer dan 175 jaar oud. Amsterdammers herkennen het diepe blauw met het logo van Van Steenwijk uit duizenden, want zij doen alle wallenkanten van de Amsterdamse grachten. Ik teken nu al tientallen jaren elk jaar dezelfde kerstkaart voor ze, met als enige verschil de veranderende jaarcijfers. Een prachtige traditie, geheel passend bij dit mooie traditionele bedrijf.

Voor Bouwmaat zitten de heren Biereco iedere maandag op de steiger, hier toostend op het nieuwe jaar. Bij de strip Firma Evenweg voor Technische Unie, is het weer die andere Biereco, Rene(accent op de laatste e), die met iemand anders samenwerkt, Ben Evenweg, in wie kenners een oude bekende terug zien.

Voor Technische Unie heb ik inmiddels door de jaren heen, heel wat sneeuw-en kersttaferelen getekend.