Doorzon

 

 

De blokkerfriezen en kickoutzwartepiet zijn met elkaar in gesprek geweest. Dat is prachtig, natuurlijk. Het lijkt erop dat Zwarte Piet gaat polderen, ook al zo’n mooie oudhollandsche traditie. Enkele jaren geleden, toen de pietendiscussie in volle hevigheid losbrak, vatte ik het plan op 30 jaar strips en cartoons over dit onderwerp te bundelen. Door verschillende omstandigheden is dat boek er nooit gekomen. Het lijkt me leuk voor jullie, om tijdens deze aanloop naar 5 december, gedeelten uit die beoogde bundeling voor te schotelen. Gaan we:

Hieronder de beoogde cover voor het nooit verschenen album ‘Zwarte Piet voor De Familie Doorzon’

 

Dit is een tekening voor een uitnodiging voor het afscheid van een van de oprichters van Bier&co, de firma die inderdaad zijn naam heeft ontleend aan de firma Biereco uit De Familie Doorzon. Een tiidje terug heb ik een mini Doorzon-album voor ze gemaakt, toen ze waarschijnlijk 30 jaar bestonden. Waarschijnlijk, want de firma komt uit de krakersbeweging van de jaren ’80 in Amsterdam voort, en die waren niet zo nauwgezet in het bijhouden van de administratie. Ewald woonde destijds in het beruchte krakersbolwerk Vrankrijk in de Spuistraat, waar ze in huis een echte Peg-Bar hadden, niet wetende dat ik twee straten verderop, in de Langestraat, De Familie Doorzon zat te tekenen. Nu zijn beide firma’s dus  bij elkaar gekomen en is het voormalige krakersbedrijf onlangs overgenomen door Bavaria. De firma Biereco wacht nog op een overnamekandidaat.

 

 

Hadden we maandag 29 oktober in 1 klap opeens een knetterkoude dag

Deze kon ik natuurlijk niet laten lopen. Een enkele keer vind ik het jammer dat ik geen De Familie Doorzon-pagina’s meer maak. Dit was zo’n gelegenheid. Het scheefwonen had een leuke serie gags opgeleverd. Nu heb ik het samengebald in deze cartoon voor Bouwmaat.

 

Soms kun je het dagelijks leven letterlijk overtekenen, zonder er een grap bij te hoeven verzinnen. Zoals in onderstaande strip, gingen ze in het onvolprezen cafe Krom in Amsterdam om met in de zaak luid rinkelende mobiele telefoons. Onlangs was de situatie totaal omgekeerd in de Starbucks in dezelfde Utrechtsestraat, waar ik met een vriend even een gewoon bakkie latte tall geitenmelk extra shot dubbel heet zat te doen. Toen we samen hard zaten te lachen om een grap van een van ons, zei een figuur naast ons verstoord: ‘Hee! kan het even wat rustiger! ik zie hier te bellen!’

S

S

In deze bouwvak-tijd, een toepasselijk oudje uit 2016, naar aanleiding van een bericht dat op de huid van de firma Biereco leek te zijn geschreven.

We blijven nog even in de kroeg, met de oude Doorzons. Of nee, we gaan juist naar buiten, het terras op!

Deze stokoude Doorzon heb ik niet zozeer uitgezocht op de grap, maar omdat ie zo verdomde actueel is. Weten we het nog? 2002? En wie de falende bondscoach was? Juist, Louis van Gaal, de comeback-kid.

Ik ben bijfiguren die in de loop der tijd in De Familie Doorzon opdoken vaak alweer vergeten. Soms onterecht. want Rinus, de zoon van Tinus, is een leuke gast. Qua uiterlijk, en nu ik er hardop schrijvend over nadenk, ook innerlijk, is hij gebaseerd op een it-man die ik ten tijde van het maken van deze pagina’s leerde kennen, ik meende dat hij Jeroen heette. Hij wist ook veel van animeren en met hem heb ik een aantal filmpjes gemaakt van De Krijter, mijn strip voor het voetbaltijdschrift Hard Gras, een strip die overigens nog steeds loopt:

Ben de digitale bestanden van De Familie Doorzon aan het ordenen en dat lijkt mij een goede gelegenheid de in mijn ogen betere pagina’s uit het latere doorzontijdperk op deze plek uit te lichten. Voor de trouwe fans misschien gesneden koek uit de albums, voor de afhakers van toen en de nieuwkomers van nu onbekend spul. Voor wie de strips al kent, is het misschien leuk te zien over welke pagina’s de auteur nog steeds tevreden is.

Bovenstaande pagina is duidelijk van rond de invoering van de euro. Dat was ook de tijd dat je nog een godsvermogen in euro’s uit moest geven voor een website. En dat deed iedere onderneming dan ook. Zonder verder ook maar ooit iets up te loaden, want daar had je weer een dure ‘specialist’ voor nodig. Dat maakte allemaal niet uit, want in die tijd ging er toch niemand naar de website van bijvoorbeeld de Peg-Bar. Tenzij je dus een een trekker had als in bovenstaande strip.

Eens in de zoveel tijd doet zich de gelegenheid voor geen grap te hoeven verzinnen om toch een grap te hebben. Dankzij het schreeuwende tekort aan bouwvakkers was het in mijn wekelijkse cartoon voor Bouwmaat dit keer weer een keertje zover: