Know-how

De geschorste UEFA-voorzitter Platini mag gewoon speechen op het UEFA-congres, woensdag in Athene, waardoor Michael van Praag mede niet gekozen zal worden als nieuwe voorzitter, wegens verregaande onbekwaamheid als het om corruptie en intimidatie gaat. De corruptieschandalen vliegen ons om de oren de laatste tijd. Ik vraag me steeds af of corruptie enorm is toegenomen, of dat het niet meer is dan vroeger, maar dat het nu vaker aan de oppervlakte komt. Ik weet van topadvocaten die enorm rijk zijn geworden in de jaren ’80 en daarvoor, omdat ze aan fusies van bedrijven werkten. Ze wisten dus wat ging komen en handelden dienaangaande op de beurs. Nu zouden ze een proces wegens voorkennis aan hun broek krijgen, maar destijds kraaide er geen haan naar, en heette wat we nu voorkennis noemen, ‘know-how’. En Jos van Rey had natuurlijk gelijk, toen hij stelde dat dat handjeklap in Limburg bij de folklore van de provincie hoort. Wat wij steekpenningen noemen, noemen ze ginds gezellig ‘streekpenningen’.

bibu02_130916john