Balkenendenorm vrijdag 15 april 2016

Mooi woord trouwens, dat ‘Balkenendenorm’. Kaasje voor liefhebbers van anagrammen. Zo op het eerste gezicht zitten er al de woorden ‘normen, ‘bende’ en ‘enorm’ in. Woorden die allemaal van toepassing zijn op de kritiek op sommige omroepsalarissen. En dat zijn de mooiste anagrammen, als je niet alleen een woord hebt kunnen vormen uit alle letters, maar dat er ook nog een verband is met het oorspronkelijke woord. Zo bedachten we voor mijn vroegere collega Wim Stevenhagen het anagram Han Gewetensvim, en dat was totaal op Wim van toepassing. Hij is uiterst principieel en zou het liefst alle onrecht wegboenen. De grafisch vormgever Piet Schreuders kreeg bij het anagrammeren de naam Red Scheerpuist, wat weer helemaal klopte met zijn voortdurende blozen. En onze vroegere secretaresse Marja Tap, een onderhoudende praatster, kreeg het kort maar krachtige anagram Praatjam toebedeeld. Hoe kom ik hierop? De issue is of Matthijs van Nieuwkerk vijf ton mag verdienen. Van mij mag dat. Roepen dat dat van ons gemeenschapsgeld gaat lijkt mij onzin. Zijn salaris komt uit de reclamegelden die er rond zijn programma worden verdiend. En die moeten aanzienlijk zijn, want RTL was bereid hem voor hetzelfde werk een miljoen te betalen. En Matthijs kan altijd nog aanvoeren, als ze hem de Balkenendenorm willen opdringen, dat Balkenende nu als consultant ook rond dat bedrag van een tonnetje of vijf zal zitten.BIBU02_150416JOHN-blog