Sjoemelen

Sjoemelen, het is van alle tijden.  Deze week was een goede vriend die zijn huis te koop heeft gezet aan de beurt. Zijn makelaar, die dus de vraagprijs had vastgesteld, kwam op de proppen met een eigen klant die de vraagprijs wel wilde betalen. Fantastisch, geen onderhandelingen, beng! meteen de prijs die er voor het huis staat. Gelukkig had mijn goede vriend goede vrienden, waaronder ikzelf, die tot schade en schande hadden geleerd dat deze makelaarstruc zo oud is als de weg naar Rome. (Julius Ceasar voelt zich nog steeds verneukt met de prijs die hij voor het Collosseum heeft gekregen en ik voor het schijntje waarvoor ik mijn Doorzon-woning(ja, DIE Doorzon-woning) heb verkocht). De makelaar stemt met zijn eigen klant de ‘vraagprijs’ af, lekker laag, en strijkt vervolgens van twee klanten de courtage op, en waarschijnlijk nog een extra kickback van de door hem zelf aangebrachte koper, vanwege de superdeal. Nooit op ingaan, beste mensen. Mijn vriend heeft inmiddels zijn huis voor veel meer dan de vraagprijs verkocht.