De Jager vrijdag 21 augustus 2015

Het einde van Zwarte Piet is in zicht. Het zit in de lucht. De VN bemoeit zich er nu intensief mee en je voelt hier in Nederland de boel kantelen. Dat de discussie hoog op zal laaien komt mij mooi uit, want ik kom begin november met het album Zwarte Piet voor De Familie Doorzon. De Familie Doorzon worstelt namelijk al sinds  het opnemen van de Surinaamse tweeling Kees en Arie Bleekjes begin jaren ’80 met deze problematiek rond het Sinterklaasfeest. Ik heb daar in 30 jaar tijd aardig wat pagina’s aan besteed waarin alles wat nu wordt bediscussieerd al voorbij komt. Niks nieuws onder de doorzon dus. Overigens zijn Kees of Arie in die pagina’s nooit Zwarte Piet(op een uitzondering na, toen Dozo met kerst nog bij zijn schoentje stond te wachten tot de sint-piet-baas-knecht-discussie was beslecht en Arie er maar pragmatisch een einde aan maakte). Deze pagina’s, aangevuld met mijn talloze cartoons over dit nationale trauma, begin november dus gebundeld in de winkel. Overigens zijn wij hier in huize De Jager geen fan van die verkleedpartij, en mag Zwarte Piet wat ons betreft in de bleek. Met name het kleine mevrouwtje De Jager had er toen ze nog gelovig was een bloedhekel aan. Waarbij moet worden aangetekend dat ze banger was voor die katholieke kindervriend dan voor Piet. En terecht natuurlijk.BIBU02_210815JOHN blog