Glasbak is Klasbak

Aan het prille begin van de glasbak, in 1978, was een van mijn eerste klussen buiten mijn strips om, tekeningen voor de introductie van de glasbak namens Milieudefensie. Nooit zal ik vergeten dat mijn opdrachtgever me toen zei ‘we kunnen nu natuurlijk niet meer terug, na tien jaar preken voor die glasbak, nu ie er ook echt komt, maar inmiddels weten we dat het zo waanzinnig veel energie kost om al dat glas om te smelten, dat het eigenlijk nergens op slaat’. Dat heeft voor altijd mijn kijk op nieuwe duurzame ontwikkelingen veranderd, en niet ten goede.

Momenteel doe ik mijn best om de glasberg te verhogen met speciale biertjes waar ik de labels voor maak. Dit is de schets voor een biertje voor de vestiging Haarlem van Technische Unie. Het begin van een serie, want vorig jaar kregen de bezoekers van Markt 2017 bij deze vestiging, ook al een biertje van mijn hand mee naar huis: