Kiezen of Delen

Vandaag moet blijken of het verkiezingsabonnement waar ik de afgelopen weken campagne voor heb gevoerd in het land en op tv, geholpen heeft om de juiste keuze in het stemhokje te maken. Aan de ene kant gaat het op de schaal van het wereldgebeuren nergens over, aan de andere kant toch weer heel erg wel. Afgelopen maandag werd ik diep getroffen door onderstaande foto:

Het komt vast omdat ik zelf zo’n kleintje met een brilletje heb, dat dit tafereel de verschrikking zo inleefbaar maakt. In Amsterdam hebben we een lijsttrekster-zelf moeder- die deze mensen, als ze in hun wanhoop in een wankel bootje stappen om het vege lijf te redden, ‘dobbernegers’ noemt. Ze is van de partij die rascisme salonfahig(umlaut op de a)probeert te maken. Een bekende Volkskrant-columnist nam het onlangs al op voor deze mevrouw omdat, ik kon niet echt een andere reden vinden, ze bij zijn dochter in de klas in Oud-Zuid had gezeten. En dan word stemmen voor de gemeenteraad toch wel belangrijk.

De beste strip naar de verkiezingen toe was toch wel deze aflevering van S1ngle: